Ora et Labora

IMG_9147 IMG_9117

Bid en werk, dat was het motto van de volgelingen van Benedictus van Nursia, beter bekend als de Benedictijner orde. In de loop der eeuwen werd dat motto steeds meer uit het oog verloren en namen de rijkdom en macht van de Benedictijner orde toe. Het culminatiepunt hiervan vormde het enorme klooster in Cluny. Dit tot groot verdriet van een groeiend aantal monniken, die zich uiteindelijk afsplitsten van de Benedictijnen en een nieuwe orde oprichten, waarbij grote nadruk werd gelegd op de eenvoud.

IMG_9116 IMG_9120

Deze Cisterciënzer orde (genoemd naar de plaats Cȋteaux, vlakbij Dijon, waar het eerste klooster van deze nieuwe orde werd gevestigd), stichtte ook een drietal kloosters in de Provence, waarbij het klooster van Le Thoronet het oudste van de Cisterciënzerzusters’ is. Het klooster wordt gekenmerkt door de pure eenvoudige lijnen die bij het gedachtegoed van de Cisterciënzer orde horen, waardoor het klooster van een overweldigende schoonheid is. Le Corbusier (een van de meest invloedrijke architecten van de twintigste eeuw) was zo onder de indruk dat hij alle gebouwen nauwkeurig liet opmeten om de maatvoering in zijn ontwerpen te kunnen gebruiken.

IMG_9103

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *