Lest we forget…..


De Eerste Wereldoorlog. Niet echt een thema in Nederland. We zijn sowieso vaak al niet zo goed in historisch besef en onze neutraliteit werkt natuurlijk ook niet echt in het voordeel van de collectieve herinnering in Nederland.

Kom je echter op de slagvelden van 100 jaar geleden, dan blijkt de geschiedenis nog springlevend te zijn. En dan maakt het ineens niet meer uit dat je op een paar gewone doordeweekse dagen in februari door West Vlaanderen reist. Het landschap draagt nog duidelijk de littekens van de zware strijd, de reeksen namen van gesneuvelden op de ontelbare kerkhoven lijken eindeloos en maken diepe indruk. Maar het zijn vooral de aantallen mensen – jong en oud, individueel en met elkaar – die kennelijk nog steeds belangstelling hebben voor en stil willen staan bij wat hier 100 jaar geleden gebeurde, die hoop voor de toekomst bieden.

Lest we forget……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *