Een nieuwe start

fc2a2711_web

Na een tijd van afwezigheid op deze site, toch maar weer eens wat nieuw materiaal gezocht. En meteen maar gespeeld met het meer sepia maken van foto’s.

Dezefc2a2702-web keer een vrij onbekend monument in ons ‘monument in het groen’: de oude Joodse begraafplaats. Het ligt een beetje verscholen in een bosje tussen de provinciale weg en het zwembad. Veel passanten zijn zich dan ook niet bewust van het bestaan van dit kerkhofje. Toch is het al behoorlijk oud: de oudste van de acht nog aanwezige grafstenen dateert uit 1845. Bekend is dat er in 1841 toestemming werd gegeven tot het vestigen van een synagoge, die in 1842 aan de Rijkesluisstraat in gebruik werd genomen. In september 1905 werd deze synagoge voor het laatst gebruikt. Rond 1912 werd de Joodse gemeente in Oirschot opgeheven en de synagoge verkocht. Van de opbrengst werd een fonds gesticht om het kerkhofje te onderhouden. De gemeente neemt sinds de jaren 80 van de vorige eeuw dit onderhoud voor zijn rekening. De begraafplaats is een rijksmonument. De synagoge bestaat al lang niet meer, maar een kleine gevelsteen herinnert aan de plek waar deze stond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *